onsdag 18 juli 2007

Kronohagen

Jag bor i Kronohagen, och har gjort så under hela min tid i Helsingfors, om man bortser från mina första två veckor i Berghäll. Kronohagen har fått sitt vackra namn eftersom Kronan lät sina hästar beta där på den tiden när det fanns en Krona. Staten har fortfarande ett starkt grepp om den här delen av staden, där finns gott om ministerier. Där ligger Finlands Bank, Riddarhuset, Senatstorget, med Finlands möjligen vackraste byggnad, Domkyrkan, men också, och inte minst, presidentens palats. Bredvid det finns tom en liten högvakt, även om det är oklart vad de egentligen vaktar.

En följd av att Kronohagen är en halvö och att det finns så gott om officiella byggnader är att det är ett av stadens lugnaste områden. För lugnt, tycker vissa. På kvällarna är det liksom ingen som bara passerar förbi. Och på vintern blåser det snålt från havet. Men då har man missat att just kombinationen av det storslagna och det avslappnade är en fin poäng med området. Ingen annanstans i Helsingfors kan man se så många vackra hus, och ingen annanstans känner jag mig så säker som i Kronohagen. Och det vill inte säga lite i lilla, trygga Hufvudstaden.

Havet är helt centralt, och Norra Kajen är förutom sin trista trafik en vacker promenad. Där finns Tjärholmen som sticker ut som en pir och där det kryllar av soldyrkare när sommaren faller på och även Vedkajen, med sin på sommaren vackra samling av träskutor. På Norra Kajen huserar även släkten Donner.

Att det är lugnt betyder inte att det är dött. Det finns lite liv här med, och favoriten just nu är den lilla uteserveringen i Elisabetsskvären. Finns det någon i Sverige som säger skvär om en plats numera? Jag antar att det kommer från square. Det finns en och annan restaurang och bar med, även om de flesta kanske inte är så värst fantastiska. Den bästa maten fås antagligen på Kuurna på Sjötullsgatan, och om jag måste välja en bar blir det nog Underbar på Snellmansgatan, även om Marian Helmi på samma gata är en rätt mysig liten ölstuga. Och just det ja, höll på att glömma Mariegatans eviga karaokeparty¨. Alltid fest på Pata Ässä.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett äldre ord med engelskt ursprung i finlandssvenskan är skvär i betydelsen 'litet inhägnat torg', men det tycks ha kommit via ryskan där man har ordet skver med samma betydelse.
Ordet används tydligen också i Skåne
M