torsdag 24 juli 2008

Livet är life

På jobbet har vi två tidskrifter vars popularitet slår ut allt annat. Ekonomiska magasin, tekniska allehandor och diverse annat, allt ligger i lä bakom dessa två. Den ena av dem är Kalle Anka.

Den andra är 7 Päivää, eller Seiska i folkmun. En skvallerblaska. Tänk Se & Hör.

Vad dessa två tidningar har gemensamt är att de har gott om bilder i sig. Samt att de figurerande figurerna framstår som helt fiktiva. I Kalle Anka är jag nästan helt säker på den saken. I Seiska är jag inte lika säker, men fan vet.

Den mest framstående i persongalleriet är Matti Nykänen, fyrfaldig OS-guldmedaljör i backhoppning. Efter den idrottsliga karriären tog en mindre framgångsrik sådan vid, där Matti suttit i fängelse för knivöverfall, varit något för glad i flaskan och hävt ur sig det ena odödliga citatet efter det andra.

Men folkets kärlek är en bottenlös brunn. Likt en finsk Kicki Danielsson dyker han upp i nya reportage varje vecka, oavsett vad han hittar på. Och likt TV 3 en gång gjorde Christer Pettersson till var mans egendom, agerar Matti Nykänen hustomte hos Seiska.

Det skulle visserligen kunna vara så att texten i Seiska vill förmedla något annat, något jag inte förstår. Men en bild säger mer än tusen ord. Tusen bilder säger väldigt, väldigt mycket.

Inga kommentarer: