söndag 30 november 2008

Systematik

Sveriges landsnummer är 46. Danmarks är 45, Norges är 47, Tysklands är 49, Plutos är 279, Alfa Centauris är 302 och Finlands är 358. Två är inte helt sanna, ni får själva räkna ut vilka.

Det har förbryllat mig lite, det finska landsnumret. Det finns lite beroende på hur man räknar 200-250 länder i världen och varför landsnumren långt överstiger det har för mig verkat lite underligt.

Journalisten i mig sökte lite i reservminnet Google och det visade det sig att den första siffran står för regionen landet ligger i. För Europa gäller siffrorna 3 och 4 och det förklarar ju varför landskoderna stiger över 250. Tydligen var rutinen att större länder fick tvåsiffriga koder, för att kompensera för deras generellt längre telefonnummer, men sedan 80-talet får alla nya länder i längan tresiffriga koder.

Det förklarar inte varför Sverige har två siffror. Än mindre varför Norge och Danmark har det. Men det förklarar en del. Ger lite mindre för mig att fundera över.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har för mig att det i början av 1990-talet diskuterades om inte Finland skulle kunna ta över Östtysklands landsnummer 39 när det på förekommen anledning hade blivit ledigt. Förmodligen tyckte man dock att just det numret hade ett obekvämt förflutet.

Det är också intressant att kolla vilka fyra länder som har ensiffriga landsnummer. USA har givetvis 1, och samma siffra gäller konstigt nog även för Kanada.

Ryssland har 7, vilket leder till att man slår 007 för att komma till Ryssland. Av någon anledning har Kazakstan samma landsnummer som Ryssland. (Det var ursprungligen Sovjetunionen som hade sjuan.)

Andra länder med ensiffrigt landsnummer verkar inte finnas.

Daniel sa...

å vilken trevlig finnblogg man kom in på, tjusigt! :)

Peter sa...

Kalle: I slutändan är det ju ändå bara folk utanför landet som besväras av att behöva slå en extra siffra. :) Och det var möjligen ett problem på fingerskivornas tid, men nu känns det mest som kuriosa. Intressant det där med USA och Kanada, man kan onekligen fundera på varför det är så.

Daniel: Tackar, du är så välkommen så. :)