måndag 11 februari 2008

Demokrati Beta

I Sveriges riksdag finns idag sju partier. Dessa sju har gemensamt att de lyckats skrapa ihop fyra procent av väjarkårens röster. Eller fler. Det finns naturligtvis andra partier som fått röster, men nu har man i Sverige alltså sagt att de övriga inte får vara med och leka.

Den här spärren håller det gosiga partiet Sverigedemokraterna utanför riksdagen. Till min och mångas glädje. Men åtminstone 2,9 procent av svenskarna delar inte den glädjen. Eller de som röstade på eländet då, och det kan man förstås debattera, huruvida det är rätt eller fel att så många människor saknar representation i Sveriges lagstiftande organ.

Just den debatten förs i Finland. Om det är rätt att stänga ute partier (bara) för att de är små. Än så länge är svaret på den frågan nej, och alltså finns ingen spärr som den svenska.

Ingen lätt diskussion det där. Men det är intressant att se att det inte finns någon universallösning för demokrati. Det som funkar fint i Finland, funkar för tillfället mindre fint i Italien. Skulle funka i Sverige? Kanske. Kanske är poängen att det går bra så länge man diskuterar saken. Eller så är jag bara typiskt svensk. Tur att S är sociolog. Får fråga henne.

Inga kommentarer: