lördag 17 november 2007

Åland - nu lite svenskare

Finland har just slagit Azerbadjan i EM-kvalet. 2-1 efter två sena finska mål, och drömmen om EM lever. Nu behövs det bara en seger borta mot Portugal, så kanske det blir att packa väskorna.

Azerbadjan är ett speciellt land. Dels för att ingen vet var det ligger, men mest för att när man tar reda på var det ligger, ligger det på två ställen. En liten exklav ligger bakom Armenien, på samma sätt som Alaska ligger fritt från resten av USA.

För några somrar sen besökte jag Gustaf II Adolfs Kyrka i Lützen. Jag var på genomresa bör kanske tilläggas, för att inte oroa någon. Intill kyrkan ligger en liten bit land som enligt kyrkans vaktmästare tillhör Sverige. En liten exklav i all sin enkelhet. Tydligen hade den nuvarande kungen besökt plätten en gång. Inte blivit skjuten dock, tyskarna tyckte kanske att det räckte med en kyrka.

Finland saknar såvitt jag vet något liknande. Kanske för att man har fullt upp med att hålla fast de delar man har inom gränserna. Först snodde Ryssland Karelen. Och nu försöker Sverige sno Åland. S var inne och surfade på EU-kommissionens hemsida. Om man för muspekaren över Åland får man reda på att det tillhör Sverige. Ett scoop för S. Inte minst med tanke på att den finske kommissionären Olli Rehn är ansvarig för EU:s utvidgning. Aj aj, Olli. Inte lätt det här med geografi.

Inga kommentarer: