tisdag 9 oktober 2007

Beteendemönster

Efter en fest i förra veckan hamnar jag i framsätet av en bil, för en tur in till Helsingfors centrum. Syftet är att fortsätta på lokal.

På radion, Radio Nova om jag inte minns fel, spelas Haddaways euroklassiker What is love?, något som alla i bilen naturligtvis är mycket nöjda med. Men det spelar ingen roll. Jag vet att kanalen snart kommer att ändras.

Mönstret är lätt att känna igen. Någon kanal spelar musik, den kan vara bra eller dålig, när chaufförens ena hand blir orolig och börjar vandra. Vägen kan sen variera lite, via Radio Aalto (Radio Våg), Radio Nova eller kanske via Groove FM, varje kanal får chansen i några sekunder. För syns skull får jag förmoda.

För målet är alltid detsamma. SuomiPOP.

Så även denna gång. Introt till Penny Lane dånar ur högtalarna, men när sången kommer är det inte Paul McCartneys röst som hörs. Istället är det en finsk tolkning.

Det är verkligen obegripligt det här, för en person som inte är uppväxt i Finland. Det är samma sak varje gång. För fest eller vardag, om det är Beatlestolkningar, Nightwish eller bara hederlig, finsk schlager som bjuds. SuomiPOP förnekar sig aldrig.

Inga kommentarer: